Anne Sağlığı Hakkında Genel Bilgilendirme

Cuma, Şubat 08, 2019



Kırk haftalık zorlu ve güzel sürecin sonunda, dünyaya yeni bir canlı getiren annenin, sağlıklı olması bebeğinin de sağlıklı büyümesi için temel şarttır. Anne sağlığı, annenin hamile olduğunu anladığı ya da öğrendiği andan itibaren başlar. Hamilelik süresi boyunca, kendine iyi bakan anne adayı, doğum sonrasında da sağlığına özen göstermeye devam etmelidir. Anne sağlığı ,kadının yaşı, yaptığı doğum sayısı, sosyal ve ekonomik durumu, çevresel etkenler, bilinç ve farkındalık seviyesi ve benzeri faktörlerden etkilenir.

Anne sağlığı söz konusu olduğunda, elbette hekim görüşü birincil görüştür. Hekimin uyarı ve tavsiyelerine riayet etmek çok önemlidir. Hamilelik döneminde, annenin kilo alma sürecinin takibi; bebeğin nöral gelişimi için gerekli olan folik asit takviyesi alımı, bebeğin normal süreç dışına çıkan aktivitelerinin takip edilmesi, aşıların zamanında yapılması hayati öneme haizdir.  Hamilelik süresinde ve sonrasında gereksiz kimyasal ilaç ve antibiyotik kullanımı yapılmamalı, tüm ilaç alımları ( bitkisel ya da doğal olsa da ) hekim kontrolünde olmalıdır.
Anne sağlığı, eşittir bebek sağlığıdır; anne ne kadar sağlıklı ise, bebekte o denli sağlıklı olacaktır. Anne sağlığı için birincil şart, sağlıklı beslenmektir. Anne, protein yönünden zengin gıdalara öncelik vermeli, omega  3 içeren gıdaları tüketmeli, şeker içeren besinlerden ve karbonhidratlı besinlerden uzak  beslenmelidir.  Ev yapımı yoğurt, balık, et, süt, peynir, yumurta,  kuru baklagiller, kuru yemiş, kuru meyve yemeli, yeterli ve kaliteli uyku uyumalıdır.
Ekmek tüketmeyi tercih ediyorsa, genetiği değişmemiş olan, kadim buğday cinsi Siyez unundan, ekşi maya ile yapılan ev yapımı ekmekleri tercih etmeli, özellikle hazır, unlu gıdalardan uzak durmalıdır. Su içmek, hem metabolizmayı hızlandıracağı, hem de sindirim sistemini düzenleyeceği için, mutlaka düzenli ve sürekli olmalıdır.
Beslenme kadar önemli bir unsurda, hareket etmek ve egzersiz yapmaktır. Ağır sporlardan bahsetmiyoruz elbette;  vücut öyle tasarlanmıştır ki, hareket edilmediğinde ‘’Artık bana ihtiyaç yok’’ çıkarımı yapmakta ve fonksiyonları yavaşlatma eğilimine girmektedir. Bu sebeple, egzersiz çok önemlidir.
Ağız ve diş sağlığı hem hamilelik hem doğum sonrası ihmal edilmemelidir, florür içeren diş macunları kesinlikle kullanılmamalıdır; çünkü florür birikimi davranış bozukluklarına, zihinsel etkilenmelere varacak tesirler göstermektedir.
Sigara içmek ve alkol tüketimi neticesinde, vücuda giren zararlı bileşenler, özellikle emziren annelerde süt yolu bebeğe de geçeceği için, kesinlikle kullanılmamalıdır.
Aile toplumun çekirdeği, anne de ailenin çekirdeği olması hasebiyle, sağlıklı anne sağlıklı toplumu yaratır. Sağlıklı anne, sağlıklı çocuklar yetiştirir, sağlıklı çocuklar, sağlıklı ve uzun ömürlü toplumların yapı taşıdır; anne sağlığı toplum sağlığıdır. www.guzelanne.com

AYNI KATEGORİYE AİT DİĞER YAZILARIM

1 comments

Popüler Yayınlar