Oyun Oynamak Çocukları Geliştiriyor

Pazartesi, Mart 12, 2018

Oyun Oynamak Çocukları Geliştiriyor-oyuncak


           Çocukların oyun oynama konusunda bitmez tükenmez bir enerjileri vardır. Her fırsatta her nesneyle kendilerine oyunlar türetip oynayabilirler. Aslında bu durum onların fiziksel, sosyal ve zekâ olarak gelişmeleri için çok önemlidir. Oyun oynarken el becerileri gelişirken aynı zamanda hayal güçleri de gelişmektedir. Oyunu idare etme, yeni senaryolar üretip problemleri çözme gibi oyun içindeki davranışlarda zekâsının gelişmesine yardımcı olmaktadır.
          Çocuk gelişiminde olumlu etkilerinin birçok uzman tarafından saptandığı oyunlar, oyuncaklar sayesinde daha da eğlenceli hale gelmektedir. Hatta günümüz oyuncaklarına bakıldığında çoğu yetişkinin bile ilgisini çekebilecek derecede albenisi yüksek oyuncaklar üretilmektedir. Bu oyuncaklar ile beraber eğitici oyuncaklar da piyasada kendini göstermeye başlamıştır. Çocuk gelişiminde etkisi hissedildikten sonra üretilmeye başlanan bu tarz oyuncaklar, çocuklar için hem eğlenceli hem de eğitici olmaktadır.
         Geçmiş zamanlardaki oyuncaklara bakıldığında tek parça olması aslında çocuklar için kısıtlayıcı bir durumdu. Çocuklar şekil verebildiği ve değişiklik yapabildiği oyuncakları daha çok sevmektedir. Çünkü hayal gücü onu buna itmektedir. Bu durumun farkına varan üreticiler de oyun setleri üretimi yaparak, bu ihtiyacı karşılamıştır.
        Oyun Setleri
        Oyun setleri, birçok parçayı içinde barındırarak belli bir hikâyeyi konu olan oyuncak takımıdır. Mutfak gereçleri, doktor malzemeleri ve tamirat takımları gibi farklı türlerdeki oyun setleri sayesinde kafasında kurduğu hikâyeyi gerçekçi aletlerle oynayarak tam bir el becerisi kazanmaktadır. Günlük hayatta sıklıkla karşılaştığı bu tarz olayları kendisine zarar vermeyecek oyuncaklarla oynaması da ebeveynler için rahatlatıcı olmaktadır.
        Oyuncak Bebekler
        Çocukların özellikle 1 yaşından sonra etkili bir şekilde oynayabilecekleri tarzlarda oyuncaklardır. Genellikle kız çocuklarının tercih sebebi olan bu oyuncaklar, kendilerine bir arkadaş gibi olmaktadır. Sadece bebek olarak değil oyuncak hayvan olarak da düşünülebilirler. Hayalgücünü geliştirmeye yönelik olan bu oyuncaklar sayesinde çocuklar oyunlar kurgulayarak bunları yaşatmaktadır. Oyuncak bebekle konuşmalar gerçekleştirmesi de sosyal olarak gelişimine destek olmaktadır.
        Oyuncak bebeklerin sabit bir şeklinin olmaması da çocuk için daha doğru bir oyuncak olabilir. Çünkü hayalinde kurguladığı durumları bebeğin mümkün oldukça gerçekleştirebiliyor olması çocuk için önemli bir durumdur.
        Oyuncak Arabalar
        Çocuklar günlük hayatta gördüğü nesnelerle oynamak isterler. Bu sebeple gerçeğe yakın olan ve sık kullanılan nesnelerin oyuncakları, çocuklar için can alıcı oyuncaklardandır. Erkek çocuklar genellikle babalarını rol model olarak alırlar ve bu sebeple babasının yapmış olduğu hareketler ile beraber kullandığı nesneler ilgisini çekmektedir. Erkek çocuklarının arabaya düşkünlüğü de bundan kaynaklı olabilmektedir. Bu sebeple çocuğunuza alacağınız oyuncak araba, onun için güzel
bir oyuncak olacaktır. Hatta babasının araba sürerken yaptığı davranışları ve tavırları da sergileyecektir. Bu sayede hayalgücünün gelişimine katkı da sağlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu da, belirttiğimiz gibi çocuklarınız için rol model olma durumunuzdur. Bu sebeple siz araba sürerken nasıl bir tavır takınırsanız aslında çocuğunuz da oyun oynarken o şekilde davranacaktır. Bu sebeple çocuklar yanınızda olduğunda özellikle fazladan dikkat etmeniz gerekmektedir.

       
       Onlar için Önemli Olan Oyun
       Çocuklarınız oyuncakların fiyatlarını ve özelliklerini ayırt edebilecek yeterlilikte değillerdir. Bu sebeple oyuncak seçiminde çocuğunuz için eğitici, eğlenceli ve zararsız olmasına dikkat etmeniz en doğru tercih olacaktır. Pahalı oyuncaklar almayı çocuğunuza verdiğiniz bir değer olarak görmeyin! Çocuklarla zaman geçirmek yerine onlara sadece pahalı oyuncaklar almanız da çocuğunuzu olumsuz etkileyecek davranış biçimidir. Çocuğunuzla beraber oynayabileceğiniz oyuncaklar da alarak onunla vakitler geçirin, hatta gerekirse oyun seansları düzenleyin. Çocukların her daim ebeveynlerine ihtiyacı olduğunu asla unutmayın!

AYNI KATEGORİYE AİT DİĞER YAZILARIM

2 comments

  1. Kızım 7 aylık, bir an önce poposunun üstüne otursa da evcilik falan oynasak diye bakıyorum :) şu an dönemine göre aldığım oyuncakları veriyorum o hepsini ısırıyor :)))) oyuncakların önce tadına bakıyor zaar, benim için hiç eğlenceli değil:)

    YanıtlaSil
  2. Oyun gerçekten de çok önemli, çocukların beslenmeden bile daha çok oyuna ihtiyacı var diye düşünüyorum. Birde şimdiki çocuklar malesef sokaklarda oynayamadıkları için biz annelere ekstra görev düşüyor çocuklarımızla oynarken onları eğitip bişeyler de öğretebiliyoruz 😍 Geri gelmeyecek yıllar, herkes oynasın doya doya oyunlarını

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar